Černé uhlí - levný pomocník při otravách

5.10.2024

Černé neboli aktivní uhlí by mělo být zásadní součástí každé lékárničky pro domácí zvířata zejména při podezření na otravu. Jedná se o běžně používaný prostředek 1. pomoci, který je známý svou schopností vázat toxiny v trávicím traktu a bránit jejich vstřebávání do krevního oběhu. Díky své bezpečnosti a široké použitelnosti je velmi užitečný pro psy a kočky, pokud dojde k požití škodlivých látek.

Význam černého uhlí v lékárničce pro domácí zvířata:

  1. 1) Rychlý zásah při otravě: Černé uhlí může být účinné, pokud se podá krátce po požití toxické látky (obvykle do 1–2 hodin).

  2. 2) Široká použitelnost: Aktivní uhlí pomáhá u různých druhů otrav, včetně požití jedů (např. pesticidů, některých léků, chemikálií nebo jedovatých rostlin).

  3. 3) Bezpečnost: Aktivní uhlí je obecně bezpečné a lze ho podat, i když máte podezření na otravu, dokud není zajištěna odborná pomoc. Je však vždy lepší konzultovat podání s veterinářem.

Jak černé uhlí funguje:

  • Aktivní uhlí má velký povrch díky porézní struktuře, což mu umožňuje vázat škodlivé látky na sebe, a tím bránit jejich vstřebávání do krevního oběhu.

  • Po navázání toxinu na uhlí se toxiny vylučují z těla spolu se stolicí.

Použití černého uhlí při otravách:

  1. 1) Podejte černé uhlí co nejdříve po požití podezřelé látky (ideálně do 1–2 hodin).

  2. 2) Dávkování: Pro psy je doporučená dávka aktivního uhlí přibližně 1–3 gramy na kilogram tělesné hmotnosti. Černým uhlím zvíře nepředávkujete, nemusíte se tedy bát podat zvířeti klidně celé platíčko. U velkých plemen klidně celé balení (2 platíčka).

  3. 3) Podání: Aktivní uhlí se podává smíchané s vodou, aby vznikla suspenze, kterou pes nebo kočka vypije. My doporučujeme podat rozpuštěnou suspenzi pomocí injekční stříkačky přímo do tlamy.

Kdy je aktivní uhlí nevhodné:

  • U některých otrav, např. požití žíravin, těžkých kovů nebo ethanolu, nemusí být aktivní uhlí účinné.

  • Pokud zvíře ztratilo vědomí, má potíže s dýcháním nebo má jiné život ohrožující příznaky, neváhejte ihned vyhledat veterinární pomoc místo podávání aktivního uhlí.

Aktivní uhlí je cenný a levný pomocník pro první pomoc při otravách domácích zvířat. Mít ho v lékárničce může být rozhodující pro včasný zásah, který zvířeti může zachránit život. Na trhu s veterinárními doplňky existuje spousty alternativ, které rovněž na sebe váží toxické látky v žaludku, jejich nevýhoda může být vyšší pořizovací cena a po otevření vysychání přípravku. 

Rychlá reakce je při otravě klíčová. Pokud máte podezření na otravu, okamžitě kontaktujte veterináře nebo náš non-stop zvířecí dispečink 778 011 112 a postupujte podle pokynů.

Sdílejte článek

Přidejte se k více než 8000 odběratelům a získejte praktické rady a tipy, jak chránit zdraví svého mazlíčka

  • Reálné příklady z praxe
  • Ověřeno veterináři

Abychom pomáhali ještě rychleji

Používáme cookies, malé datové soubory, které vám usnadňují používání webu a nám pomáhají v jeho vylepšování. Pro vás.